С куче на море

dog-in-suitcase

Ако смятате да вземете любимеца със себе си по време на лятната ваканция трябва да сте готови да изтърпите някои неудобства и да се подготвите за изненадите, които може да ви поднесе той. На чуждо място послушното ви кученце може да се превърне в неконтролируем звяр. Това поведение може да бъде коригирано бързо и лесно, като продължите да се държите с него, както у дома. Не позволявайте на вашия ентусиазъм да се прехвърли на животното, за да не изпадате в нелепи ситуации.

Без значение дали сте избрали плажните забавления на морето или прохладните разходки в планината, е добре да знаете какво е разумно да вземете със себе си и за какво трябва да внимавате.

Преди да тръгнете:

* Изберете къде да почивате – това е първата и най-важна стъпка, а също така и най-трудна. Много от хотелите уж допускат любимци, но в последствие се оказва, че имат специални изисквания за престоя им, като това до колко килограма да е кучето и къде да го държите по време на престоя и т.н. Също така не са малко хотелите, които взимат и такса. Всичко това е най-добре да уточните изрично още по телефона, когато резервирате мястото, за да не се окажете в безизходна ситуация.

* Намерете най-близкия ветеринарен лекар или клиника – когато отивате за повече от ден, два на почивка е добре винаги да разучите кои са най-близките клиники и ветеринарни лекари. Разумно би било да си запишете телефон, адрес и работно време, за да не ви се налага да търсите информацията, когато ситуацията е критична. Дори да не ви се наложи да използвате услугите на даден ветеринар е добре да знаете къде се намира той и да разчитате на неговата помощ при инцидент с любимеца.

* Проверете датата на последното вътрешнно и външно обезпаразитяване –  ако е дошло време за обезпаразитяване по-добре го направете преди да заминете. Така ще сте по-спокойни през почивните дни.

* Вземете вещите на любимеца – подгответе паспорта,  храна, купичка за храна и вода, колан за пътуване в автомобила, любимото легълце, играчки, хавлия, постелка за плажа, пинцети (за евентуално вадене на кърлежи) и всичко друго, което сметнете за необходимо.

По пътя:

* Осигурете безопасността му – в колата използвайте колан за кучето. Така пътуването ще бъде по-безопасно и за двама ви. Пътуването с колан е не просто препоръчително, а задължително. Той може да спаси живота на вашето куче или най-малкото да го предпази от нараняване при внезапно спиране или инцидент на пътя. Не подценявайте нуждата от обезопасяване на животното.

* Правете почивки – дори кучето да изглежда видимо добре по пътя е нужно да направите една две паузи (или колкото е необходимо), за да се изходи, да пие вода и да вземе глътка чист въздух, също както и вие. Не забравяйте да почистите след него!

В хотела:

* Не пречете на останалите – дори за вас той да е равноправен член на семейството, за останалите гостуващи е домашен любимец. Много хора не възприемат добре домашните любимци, дори и хотела, в който сте да няма проблеми с приемането им. Гостуващите не са длъжни да се съобразяват с нравите на вашето куче. Дръжте го винаги на повод и не го оставяйте само в хотелската стая!

На плажа носете:

* Купичка и шише с прясна вода – в никакъв случай не позволявайте на кучето да пие солена морска вода. Тя може да доведе до сериозни стомашно-чревни проблеми.

* Чадър – ако ще летувате с кучето си, непременно сложете в багажа и плажен чадър. Той ще върши работа не само за вас, но и за любимеца.

* Крем със слънцезащитен фактор – ако случайно животното е от рядката порода на голите китайски кучета, то за него лежането под чадър е задължително, съчетано с мазане на кожата с тоалетно мляко с висок слънцезащитен фактор. Със слънцезащитен крем може да мажете и коремчето и вътрешната част на ушите и на кучетата от други породи. Тяхната кожа изгаря също както нашата.

* Постелка – изберете за любимеца плътна постелка (по възможност с термоизолация), която да го предпазва от силно нагорещения пясък. Памучните и естествени материи са най-добрия избор както за вас, така и за него.

Когато постилате на кучето може да избутате настрани част от пясъка, докато стигнете до долния пласт, който е значително по-хладен. Чак тогава сложете на сянка под чадъра кучешката постелка.

* Пинцета – срещата с кърлежи и други паразити, особено по неохраняемите плажове, не е рядко срещана. Подсигурете се с нужните препарати и пособия за отстраняване на паразити. Преди това е добре разбира се кучето да е обезпаразитено външно.

* Пликчета за отпадъци – не забравяйте да вземете със себе си пликчета, в които да събирате изпражненията на вашето куче. Желателно е също така да наблюдавате кучето си и когато видите, че има нужда да се изходи да се отдалечите максимално от плажуващите.

* Играчки – любимите играчки на кучето ви ще го разсейват и така ще се предпазите от донасянето на всякакви боклуци върху хавлията Ви.

 

Други съвети:

* Най-важното е да пазите кучето от топлинен удар! В предишната ни статия „Как да предпазим любимеца от топлинен удар?“ може да прочетете най-важното по темата.

* Преди да побързате да изберете най-хубавите места на първа линия на плажа се уверете, че е разрешено за кучета.

* Летуването с любимеца може да бъде много приятно, но също така и голямо предизвикателство. Още с тръгването от вкъщи вие трябва да подготвите всичко необходимо за него. Подгответе се да получите незабравими спомени, но бъдете готови да правите и компромиси.

* На плажа (и на други обществени места) не пускайте кучето да се разхожда сред летуващите. Никому не  е приятно да бъде изненадан от мокра муцуна и да бъде заровен с пясък. Освен това има много хора, които се страхуват дори и от мини породи и колкото и мили и сладки да изглеждат те за вас, за някои хора не е така.

* Не позволявайте на кучето да копае  дупки на плажа!  Летящите песачинки не са приятни за околните. Дори и да смятате, че не достигат до тях, това не е така. Ако това все пак се случи, задължително се извинете на околните и коригирайте поведението на кучето. На тръгване заровете дупката.

* Не оставяйте кучето по цял ден в хотелската стая. В крайна сметка не затова сте отишли с него на лятна ваканция, нали така? Използвайте сутрините и късните следобеди за разходки по плажа. Така ще сте заедно без да се притеснявате от жегите и няма да се налага да го оставяте само за дълго.

* Избирайте по-спокойни и усамотени места. Така ще избегнете много неприятни ситуации. Дори и да видите хора с друго куче не бързайте да ги запознавате. Това може да ви изиграе лоша шега и да се наложи да си тръгнете преждевременно.

В този сайт може да разгледате част от хотелите, които допускат домашни любимци, но задължително уточнете условията с  управителя на хотела.

 

Още важни съвети от нашите читатели:

* Кучето ви винаги трябва да носи нашийник, на който да са видими телефонни номера за връзка с вас.
* Не забравяйте да предупредите хотелската управа, ако оставяте кучето си самО в стаята. Дайте им и телефон за връзка, за да могат да ви повикат, ако животното е твърде стресирано, плаче и лае.
* Носете си кучешка аптечка, оборудвана с продукти за първа помощ: марли и бинт, лейкопласт, антисептичен спрей, Майларово спасително одеало от фолио или друго леко и здраво одеало, памук, кислородна вода за предизвикване на повръщане, ректален термометър и вазелин (температурата на кучето не бива да надвишава 39,5 С и не бива да пада под 37,8 С), ножички със заоблен връх, солен воден разтвор.
* Питайте ветеринаря, който следи вашето куче дали има други препоръки относно пътуването ви.

Желаем ви прекрасно лято!

Екипът на Happy Dog

 

Остави коментар