Първа помощ – Реанимация

KimballStock_DOG-03-RK0480-01

Тази статия е информативна. Тя по никакъв начин не може да замести консултацията с ветеринарен лекар. При нужда незабавно потърсете ветеринарна помощ! Ние не сме ветеринари и комуникирането по имейли може да загуби ценно време за вашето най-любимо същество. Надяваме се да получавате полезна информация от нас, но не забравяйте, че тя не измества консултацията със специалист!

Във втората част от поредицата Първа помощ, ще се опитаме да ви помогнем да се научите как да оказвате първа помощ на вашето куче, за да му помогнете възможно най-бързо в някои от най-често срещаните ситуации.

Не забравяйте, че първите минути от инцидента могат да се окажат най-важните в последствие и от вашата реакция и действия може да зависи живота на вашето куче.

Събрали сме някои от най-важните неща, които трябва да знаете и сме синтезирали информацията, която би ви била полезна.

Въпреки, че може никога да не ви се наложи да използвате тези методи (и ви пожелаваме да не ви се налага) е най-добре да прочетете информацията сега, вместо да търсите информация в един такъв екстремен момент, в който най-важна е правилната реакция и навременни действия.

ПЪРВА ПОМОЩ
Помнете: целта на оказване на всяка първа помощ се заключава преди всичко в това, да облекчите страданията или даже да запазите живота на вашето куче. Вие трябва да се научите не само правилно да се грижите за болното куче, но и на умението оперативно да оценявате обстановката, за да може при необходимост бързо да транспортирате до ветеринаря пострадалото животно за оказване на професионална помощ.

Какво да направим най-напред? Ако с кучето се е случило нещастие, преди всичко внимателно огледайте животното. Това е много важно за вземане на правилното решение по оказването на долекарска помощ.
За да може правилно да се определи степента на сериозност на заболяването или травмата у вашето куче е нужно да знаете как правилно да го обследвате. Естествено, че болното животно може да бъде недоволно от това че го безпокоят, затова не забравяйте да го поощрите с любимото му лакомство по време на огледа.

ПОДДЪРЖАНЕ ЖИВОТА НА МОЗЪКА
Прилагането на този похват е необходимо в тези случаи, в които се нарушава нормалния приток на кръв към главния мозък на животното: при топлинен и слънчев удар, при поражение от електрически ток и т.н. Помнете, ако мозъкът не получава кислород в продължение само на няколко минути, то произтича необратимо нарушение на неговата дейност.
Първа помощ: отпуснете кучето с главата надолу държейки го за задните крака с две ръце. Ако кучето е много голямо и тежко поставете го така, че главата му да виси надолу, а задните крака да бъдат по-високо от тялото. Малки на размер кучета можете да виснете във въздуха, държейки за задните крака. Всичко това осигурява допълнителен приток на кръв към главата.

treat-choking-dog-2

ВЪЗБУЖДАНЕ НА ДИШАНЕТО
При нарушаване или спиране на дишането (например след даване на някои лекарствени препарати, в резултат на поражение на дихателния център от някои отрови, при травматичен и болеви шок и т.н.) се използват няколко начина за неговото възбуждане:

  1. Гъделичкане на носа.
  2. Няколко (три-четири) резки шляпвания с широката страна на дланта по гръдната кухина. При това се задейства диафрагмата и междуребрените мускули.
  3. Обливане или опръскване на кучето със студена вода с едновременно пляскане по гръдната кухина с мокра кърпа или парцал.
  4. Раздразване на дихателния център посредством поднасяне на памук напоен със спирт.
  5. Ритмично подръпване на езика на кучето. За това е необходимо да се разтворят челюстите на животното и да се фиксират в отворено положение, поставяйки между тях дървена пръчица, еднократна спринцовка и т.н. Езика се хваща с палците на които е намотан бинт, носна кърпичка и т.н. След това трябва силно да се подръпва езика с периодичност около 4 секунди. Появата и на най-малко съпротивление по време на издърпването на езика свидетелства за начало на възстановяване на дишането. При липса на незабавен ефект не губете надежда и продължавайте да стимулирате дишането.Може да се счита че процедура е успешно завършена когато се възобнови самостоятелно дишане и розовия цвят на венците е запазен.

 

НЕПРЯК СЪРДЕЧЕН МАСАЖ НА СЪРЦЕТО В СЪЧЕТАНИЕ С ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ (СЪРДЕЧНО-БЕЛОДРОБНА РЕАНИМАЦИЯ)
Тази комплексна процедура се прилага при животни с нарушено кръвообращение и спиране на дишането (при слънчев и топлинен удар, анафилактичен шок, електрошок, отравяне с изгорели и изпуснати газове, при диабетична криза, остра сърдечна недостатъчност и др.).
В основата на провеждане на процедурата по изкуственото дишане лежи последователното притискане и разширяване на гръдния кош, благодарение на което въздухът се всмуква в белите дробове и се изтласква от тях. При прилагане на изкуствено дишане е необходимо да се следи животното да не глътне езика си.

За тази цел челюстта на кучето се разтваря и езика се изважда навън. Кучето лежи на корема си, предните крака се протягат и главата се поставя на тях. Изкуственото дишане се прави стоейки над кучето на колене, с длани върху външните страни на гръдния кош. Необходимо е накланяйки се напред да притискате гръдния кош на кучето, а изправяйки се да отслабвате натиска без да махате ръцете си. Време за всяко притискане 2-3 секунди. Ритмичност 14-24 пъти в минута.

Позата е подобна, но кучето трябва да лежи по корем.

treat-choking-dog-6

При травма на гръдния кош тези методи за изкуствено дишане не се прилагат, тъй като могат да доведат до сериозни последствия.
В такива случаи се прилага така наречения способ „уста в нос“, който често се използва при оказване на първа помощ на новородени кученца. Придържайки челюстта на кучето в затворено положение, вдишайте въздух през ноздрите му, което съответства на вдишване (виж снимката). Издишането ще бъде самостоятелно още щом отлепите устните си от ноздрите на кучето. Ритмичност 14-24 пъти в минута.

b1c212cf8505211885800b380b95ccd3
Изкуственото дишане трябва да се прави дълго, до появата и установяването на самостоятелно дишане.
Целият комплекс по изпълнение на процедурите по сърдечно-белодробна реанимация може да се изпълнява както от един човек, така и от няколко. При особено сериозни случаи (когато отсъства дишане, не се напипва пулс) шансовете за благополучен изход нарастват, ако един човек прави сърдечния масаж, а друг прави изкуствено дишане „уста в нос“. Процедурите се повтарят ритмично. Освен това, в такива случаи се препоръчва да се повдига таза на кучето и да се масажира коремната област на животното, тъй като тогава към мозъка постъпва допълнителен приток на кръв.
При анафилактичен шок, поражение от електрически ток, при колапс, а също и в други случаи, когато може да настъпи спиране на сърцето, е необходимо да се провежда непряк сърдечен масаж в съчетание с изкуствено дишане. Ако кучето е малко (до 7кг), поставете го да лежи на една страна, ако е голямо процедурата се провежда в гръбно положение (желателно е главата да бъде по-ниско от тялото). Ритмично притискайте гръдния кош в областта на сърцето с честота около 80 пъти в минута (120 при дребни породи).
От време на време проверявайте пулса и щом той се появи започнете да правите изкуствено дишане. След завършване на процедурите заведете пострадалото животно във ветеринарна клиника. Преди това се уверете, че кучето може да диша самостоятелно и сърцето му бие без чужда помощ.

Поза при малки кучета  Поза при големи кучета

e68c214eaee938cd1c08ff2f33b000d4c717cd23f544b1cbf9d7c4688fa5915e

Във видеото може да видите някои от техниките приложени нагледно.

Цитирани източници:  http://forum.dog.bg/, http://animal.discovery.com/, Internet

Остави коментар