Първа помощ – Как да разберем, че кучето е болно?

ill-dog

Тази статия е информативна. Тя по никакъв начин не може да замести консултацията с ветеринарен лекар. При нужда незабавно потърсете ветеринарна помощ! Ние не сме ветеринари и комуникирането по имейли може да загуби ценно време за вашето най-любимо същество. Надяваме се да получавате полезна информация от нас, но не забравяйте, че тя не измества консултацията със специалист!

 

Биологичната възраст на кучетата в сравнение с човешката се променя стремително едногодишно куче отговаря на 15-20-годишен юноша. Забавяйки се да потърсите ветеринарна помощ само с 1 ден, губим около 2 седмици, забавянето от седмица е равносилно на неоказване помощ на млад човек в течение на 4-5 месеца!
Запомнете: Ако нещо в поведението и състоянието на вашето куче ви притеснява, не се страхувайте да се обадите на вашия ветеринарен лекар за да получите необходимата консултация относно неговото здраве.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ЧЕ КУЧЕТО Е БОЛНО
Помнете, че кучетата не могат сами да се оплачат, затова тяхното здраве се намира във вашите ръце.
Здравото куче има апетит, гладка и блестяща козина, хладна и влажна носна гъба (по време на сън тя може да бъде суха и топла), слизестите обвивки са розови и умерено влажни. Признаци за здраво животно са също така бодрост и подвижност. Важни критерии при оценка на състоянието на здравето са температурата, пулса и дихателната честота.

*Полезно може да ви бъде ако имате представа какви са нормалните показатели за вашето куче. За целта може да ги вземете предварително и да ги запишете на лист, който да прикрепите към паспорта на вашия любимец. Кучето трябва да е в спокойно състояние, когато взимате показателите. За да сте сигурни в данните може да ги измерите в няколко различни дни, когато кучето е напълно здраво и спокойно.

Температурата

Нормална за кучетата се счита температура от 37,5 до 39,2 градуса по Целзий при кучета от големи породи, и от 38,5 до 39,4С при малки породи.
Температурата на тялото на животното може да се повиши при вълнение и страх, след физическо натоварване, а също при горещо време, при отравяне, след електрошок или при хиперфункция на щитовидната жлеза.

ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА
Температурата на тялото на кучето се измерва с ветеринарен или медицински термометър в правото черво.  Смажете края на термометъра с вазелин или крем и след това внимателно го въведете в правото черво на дълбочина 4-5 см. По време на манипулацията придържайте кучето под корема за да не може то да седне. В противен случай термометърът може да се счупи. Дръжте термометъра 5 минути. След всяко използване на термометъра внимателно го почиствайте, измивайте с топла вода и сапун и дезинфекцирайте със спирт.

Пулса

В спокойно състояние честотата на пулса при здравото куче се колебае от 70 до 120 удара в минута. Учестен пулс се появява при повишение на температурата, при възпалителни процеси, болка, физически натоварвания, при превъзбуждане, страх и горещо време. При малките кученца и кучета от дребни породи честотата на пулса може да достига 160 удара в минута.

ИЗМЕРВАНЕ НА ПУЛСА
Пулса се измерва на бедрената артерия, която лесно се напипва от вътрешната страна на бедрото. Честотата на сърдечните съкращения можете да определите върху раменната артерия от вътрешната страна в областта на рамото, слагайки ръка върху гръдната кухина на кучето отляво, в областта на лакътната става.
В първия случай поставете пръсти върху мястото където се съединява бедрото с тялото, напипвайки пулсиращата артерия. Няма да можете да намерите пулса, ако натискате прекалено силно.
Във втория случай леко натиснете с показалец и среден пръст върху гръдната стена отляво зад лакътната става за да почувствате и после да преброите ударите на сърцето. Не натискайте с палеца за да не сбъркате собствения си пулс с този на кучето. При слабите (мършави) животни сърцебиенето се определя по-лесно, отколкото при охранените. Натискайте с такава сила, все едно определяте мек ли е хляба.

Дишането

Честотата на дишане на кучето лесно можете да определите по движението на гръдния кош, коремната стена или краищата на носа. В норма тя представлява 12 до 25 дихателни движения в минута. Кученцата и младите животни, при които обмяната на веществата е по-активна отколкото при възрастните, дишат по-често отколкото възрастните кучета, а кучките дишат по-често отколкото мъжките кучета.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДИХАТЕЛНАТА ЧЕСТОТА

Най-удобно е дихателната честота да се определи, когато кучето ви си почива. Възбуденото състояние затруднява точността на проверката. Пресметнете и запишете нормалния дихателен ритъм на вашето куче.

Симптоми, за които да следите:

При заболяване поведението на кучето се променя. То става вяло, лежи повече от обичайното, изглежда тъжно, старае се да се укрие в тихо и затъмнено място, на повикване откликва неохотно; или обратно прекалено възбудено, постоянно се премества из дома, жално скимти или проявява агресия. Движенията могат да станат непохватни, некоординирани. Като признаци за начало на заболяване служат също така бързата умора, нарушение в апетита, безсъние или обратно повишена сънливост.

 

Космената покривка

Тя става разрошена, потъмнява, може да се наблюдава повишено линеене, изменение в цвета (жълтеникавост) или еластичността на кожата.

У болното куче се наблюдават изтечения (гнойни, слузести и др.) от носа, очите, устата и други органи. Безцветните изтечения могат да бъдат свидетелство за анемия, жълтеникавите говорят за увреждане на черния дроб, кървавите насочват към сериозни инфекции или отравяне.

Носната гъба

Суха, постоянно топла, кожа с пукнатини, „асфалтов“ нос, слузесто-гнойни изтечения от ноздрите, образуване на сухи корички.

Очите

Гнойни изтечения, примижаване, сърбеж по кожата на клепачите, пожълтяване на слизестите обвивки. Очите могат да бъдат полузакрити от третия клепач.

Устната кухина

Повишено слюноотделяне, неприятен мирис от устата, венците и езика са покрити с налепи или язвички. Слизестите обвивки в устата и клепачите бледни, синеещи или жълтеещи.

Храносмилане

Дейността на стомашно-чревния тракт е изменена: отбелязва се повръщане, диария, запек, болезнена дефекация, събиране на газове в червата. В изпражненията се появяват чужди тела (козина, глисти и др.). Капки кръв във фекалиите говорят за сериозна вътрешна патология. За стомашно кръвотечение или кръвотечение в предния отдел на червата свидетелстват изпражнения с тъмен почти черен цвят.

Пикочо-полова система 

Повишено отделяне на урина, не задържане на урина, отсъствие на уриниране, болезненост при изпразване на пикочния мехур, изменение в цвета (в норма урината е жълта) и количеството урина, неприятен мирис, слизесто-гнойни изтечения от половите органи, прегърбен гръб, вкочанясана (скована) походка, болезненост в областта на кръста. За това, че у кучето са възникнали проблеми с бъбреците може да свидетелства също сладковатия мирис от устата.

Дишането

Става начесто, или обратното рядко и повърхностно (при болезненост), появяват се хрипове, сумтене, кашлица, задух, пресипнал лай. Задух у кучетата може да бъде предизвикан от повишена физическа активност, възпаление или емфизем на белите дробове, явяващи се в следствие на отравяне. Затруднено дишане се наблюдава при плеврит, сърдечна недостатъчност, анемия, сърдечни глисти. При стари кучета признаци на сърдечна недостатъчност може да бъде кашлицата.

Лимфна система

Увеличение на размерите на лимфните възли като правило свидетелства за наличен възпалителен процес. Преди всичко в този процес са въвлечени подчелюстните лимфни възли, и затова вие трябва да се научите да ги намирате и опипвате.

Повишената жажда

Може да бъде свързана с простуда, диабет, бъбречна недостатъчност или болест на бъбреците, а ако към нея се прибави физическа слабост и мирис от устата, то това по-скоро свидетелства за уремия.

Повръщане

То се развива в отговор на попадане в стомаха на отровни треви и изобщо при отравяне, при глистна инвазия, пътуване в транспорт. Повръщане и нарастваща физическа слабост в съчетание със запек свидетелства за непроходимост на червата и за присъствие на чужди тела в червата.

Пожълтяване на слизестите обвивки

Може да бъде признак на хепатит, отравяне, лептоспироза, пироплазмоза.

Повишено слюноотделяне

Възниква при повреждане на езика и устната кухина, при попадане на чужди тела в хранопровода, при топлинен и слънчев удар, при отравяне и някои болести на черния дроб. Също така може да бъде симптом на такава страшна болест като бяса.
Температурата на тялото на кучето, дишането, пулса, се изменят, но споменатите признаци на заболяване на кучето, като правило не се проявяват едновременно: обикновено най-ярко изразен е един признак, а останалите го съпътстват (в едно или друго съчетание). За подобрение и за оздравяване на кучето може да се съди след изчезване на всички прояви на болестта, характерни за едно или друго заболяване.

Много може да ни говори и позата на кучето. Здравото животно почива или спи в непринудена поза, изправяйки тяло и изпъвайки крайници. Болното куче заема принудителна поза, способстваща за намаляване на болежките или други неприятни усещания.

 • При заболяване на сърцето кучето стои със широко разтворени предни крайници това облекчава дишането;
 • Повредените крайници кучето държи отпуснати;
 • При бъбречно-каменна болест е възможна редуваща се куцота на задните крака в ляво или дясно, съответстващо на болния бъбрек и т.н.

Гореизброените признаци могат да се проявяват в различна степен, като съчетанието им широко варира. Ако нещо в състоянието на вашето куче ви притеснява, позвънете на своя ветеринарен лекар или в най-близката ветеринарна клиника (старайте се тези телефони винаги да ви бъдат под ръка или на видно място).
Възможно е телефонната консултация да се окаже достатъчна за оказването на помощ на вашия любимец.

Цитиран източник: http://forum.dog.bg/

12 коментара

 • Tania 09.10.2014 в 10:58

  Mnogo hubav sait.Molq za pomosh,ako moje mi pishete na mail,za da popitam,vav vrazka s kucheto mi.

 • дaлия 08.11.2014 в 16:18

  Имaм предвит кaк дa рaзберем дa ли болесттa е опaснa зa нaс! Кaк дa рaзберем: нaпример aко някой ни подaри мaлко улично куче, кaк дa рaзберем, че е болно?

 • admin 21.11.2014 в 19:15

  Здравейте,
  Най-добре е да се обърнете към ветеринар!

 • Виктор 25.06.2016 в 23:06

  Моля, пишете ми на имейл zaselata@abv.bg – много е важно: какво му е на кучето (ротвайлер, женска), то е ясно, че е болничко, по всичко се вижда, но НЕ ИСКА ДА ПИЕ ВОДА. Как да му помогнем да не се обезводни до смърт? Не яде нищо от паничката си вече седмица, а изяде филийка хляб, накисната обилно във вода. Това добре ли е? Може ли така да му се помогне да получи някаква влага (като не пие вода)? МОЛЯ ОТГОВОРЕТЕ, СПЕШНО Е!

 • admin 14.08.2016 в 13:02

  Здравейте, скъпи читатели,
  Обръщаме се към вас отново, за да ви припомним, че ние НЕ СМЕ ВЕТЕРИНАРИ!
  При нас може да откриете полезна информация, интересни идеи, ръчно изработени дрехи и аксесоари за вас и вашия любимец, но ние не можем да изкажем компетентно мнение относно вашите въпроси. Всички статии са информативни и могат само да ви подготвят за критичен момент, НО това по никакъв начин не замества ветеринарната помощ. Всички, които са потърсили помощ от нас са я получили, но това е всичко, което можем да направим.В случай на нужда потърсете най-близкия ветеринарен кабинет, за да се спокойни за здравето на вашия любимец.
  Желаем ви здраве и щастливи кученца!

 • Dani 26.10.2016 в 9:32

  Кучето ми е чихуахуа. Обича да скача на дивана,но по някога си удря главата в масата като се качва.Може ли да углушее?

 • DoctorsAsk 28.10.2017 в 15:24

  Сега, че знаете как да се проверите дали кучето е с тения и как да се справите . Не забравяйте да посещавате вашия ветеринарен лекар, за да следите здравето на животното, тъй като е по-добре да се предотврати проблема. Най-рискови са кучетата, които хората гледат на двора и по селата. Кучешката тения е много опасна за човешкото здраве. За този проблем се писали подробно в тази статия .

 • Николай 03.02.2018 в 13:39

  Здравейте! От около месец кучето ми- немска овчарка на 4 г., започна да слабее и линеенето на козината се увеличи. Храня го с една и съща суха храна, която харесва, повече от 6 месеца. Активен е много. Тича скача- повече от 2 часа дневно. Увеличих дневната дажба с 30%, но слабеенето продължава! Не яде от земята, независимо дали сме навън или в къщи. Моля за съвет! П.С. Храня го само вечер. Благодаря предварително!

  • admin 23.03.2018 в 12:36

   Здравейте, Николай,
   Ние няма как да Ви дадем компетентен отговор, тъй като това е блог, в който споделяме с вас полезна информация, интересни идеи и пр.
   Незабавно се обърнете към ветеринарен лекар! Само той може да ви даде професионално мнение и да помогне за проблема на кучето.
   Желаем Ви успех и здраве!

 • Добриана 01.08.2018 в 9:34

  При порода ,,пинчер“ нормално ли е да има 40°С t?

  • admin 05.03.2019 в 12:17

   Здравейте,
   Ние няма как да Ви дадем компетентен отговор, тъй като това е блог, в който споделяме с вас полезна информация, интересни идеи и пр.
   Обърнете се към ветеринарен лекар. Само той може да ви даде професионално мнение. Поздрави

 • Bess 10.06.2020 в 19:49

  Не оставяйте малшансът да ви настрои негативно.

  Stop by my web blog – казино игри онлайн ротативки

Остави коментар