Наднорменото тегло

Dog-Doc-ScaleНие всички знаем, че наднорменото тегло не е здравословно за хората, то допринася за здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Знаете ли, че същото важи и за кучетата ? Затлъстяването е най-често срещаното кучешко заболяване в Съединените щати. Закръглените кучета е по-вероятно да развият други тежки заболявания като диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, лошо кръвообращение, рак и натоварване на ставите, костите и ставните връзки, и др.

Днес и у нас много кучета страдат от наднормено тегло и стопаните им се борят с този проблем основно, като намаляват дневната им дажба храна и лакомства. Това обаче може да се окаже недостатъчно и резултатите да не идват на лице дълго време.

Когато кучето е вече с наднормено тегло може да бъде трудно да отслабне. Старите кучета с намалена активност и по-бавен метаболизъм, са по-склонни да наддават на тегло. Някои породи са предразположени към наддаване, като лабрадор ретривър, кокер, мопс, булдог и др.  Поддържането на кучетата здрави работи по същия начин, както при хората: Те трябва да ядат балансирана храна и да правят редовни физически упражнения.

Изборът на правилната храна е много важен. Не е толкова важно дали тя е рекламирана като храна, специално създадена за конкретните нужди на кучето, колкото това какво се съдържа в нея, какъв е процентът на протеини и мазнини, какви допълнителни съставки има и т.н. На пазара има голям избор от храни, но смяната на храната не може да ви гарантира сигурни резултати  в намаляването на теглото.

Ежедневната разходка е абсолютно задължителна не само за кучета с наднормено тегло, но и за всички останали. Тя помага, както на физическото, така и на психическото състояние на кучето.

Как да определим дали кучето е с наднормено тегло или напротив – е прекалено слабо?

fat_dog_medЗа да се определи дали кучето е прекалено пълно, застанете над него и погледнете кръста му – видимата вдлъбнатина зад ребрата му.

По картинката може да се ориентирате как изглежда здравото куче с идеално тегло.

После направете практически тест. Можете ли да почувствате ребрата му? Те не трябва да стърчат, но би трябвало да можете да ги намерите лесно под слоя на кожата и мускулите. Ако това, което усещате е слоеве мазнини  е време да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да се разработи план за диета и упражнения за вашия домашен любимец.

Ветеринарния преглед ще ви гарантира, че кучето ви няма някакви здравословни проблеми, които биха могли да имат принос за наднорменото тегло. Прегледът също може да покаже дали то е достатъчно здраво, за да увеличи своето ниво на активност и да правите промени в диетата му. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва за най-безопасният начин за загуба на тегло. Загубата на твърде много тегло прекалено бързо може да бъде опасно.

Как да се справим с наднорменото тегло при кучетата?

 

Dog_GreenTea-e1308872856601Освен, че е важно да не давате на кучето си повече от указаната, дневна дажба, то е важно да знаете и, че много от човешките храни, които се изкушаваме да пускаме под масата са не само опасни, но и вредни за здравето на кучето. По-подробно за това ще говорим по-нататък в нашия блог.

Един от начините, който може да помогне на кучето да стопи мазнините, освен поставяйки го на диета и редовните физически упражнения е зеленият чай. Даването на зелен чай, разбира се не изключва диетата и упражненията.

Защо зелен чай?

Зеленият чай помага за стимулиране на метаболизма на кучето и предотвратяване на абсорбцията на мазнини.

Зеленият чай се смята за една от най-ефективните и естествени помощници на метаболизма. Той съдържа полифеноли, които засилват имунната система на вашето куче, осигурява защита срещу свободните радикали и  помога за намаляване на заболяванията. Полифенолите са отговорни за изгарянето на мазнините. Това е един от ефектите на зеления чай.

Зеленият чай също помага на затлъстелите кучета да превърнат калориите в енергия.

Той е мощен източник на антиоксиданти, които се отделят в кръвта, помагат за изгаряне на мазнините, а в същото време помагат на тялото на кучето  да абсорбира калории и да ги конвертира директно в мускулите или в енергия.

Зеленият чай (под формата на чай, а не капсули), освен всичко друго може да помогне на вашето куче при стомашни проблеми.

Ако все още не сте убедени, …

Зеленият чай има термогенни (за производство на топлина) свойства, които помагат на кучетата за поддържането на здравословно тегло, чрез стопяването на мазнините и  предотвратяване на мазнините да бъдат съхранени.

Така че ако кучето ви започва да качва няколко излишни килограма и сте готови да го върнете във форма може да му дадете зелен чай. То ще хареса вкуса, а вие ще харесате резултатите.

Важно: Ако на пазара не откриете зелен чай под формата на хранителна добавка, то може да опитате да правите чай на кучето и след като изстине да му давате да го изпие след хранене. Не забравяйте, че е важно зеленият чай да е натурален! Не бива да има примеси с черен или друг вид чай. Уверете се, че взимате истински зелен чай.

Цитирани източници: http://store.ilovedogs.com/, http://animal.discovery.com/

 

Остави коментар