Кучета водачи – мисията на кучето Дар

136092930457

С голяма сила кучето Дар набира подписи в петиция, за да сбъдне своята мисия – да влезе в парламента, но не като представител на политическа партия, а като символ на несправедливостта в България.

Вижте какво още открихме за Дар и кучетата водачи.

Физическата свобода е нещо толкова естествено, че цената ѝ можеш да осъзнаеш само когато я загубиш. Няма да използваме тези ценни редове, за да ви преразказваме Устава на фондацията и главните ѝ цели.

Убедени сме, че в България трябва да има училище, което да обучава кучета – помощници на хора с увреждания.
Вярваме, че с нашите координирани и целенасочени усилия и разбира се с вашата помощ ще постигнем пълния капацитет на вече създаденото и единствено по рода си училище за кучета водачи на слепи.

На скептиците искаме да кажем – в България има 18 000 слепи граждани, а на Балканите над 200 000.

Със специалните си умения и безгранична любов, които са на разположение 24 часа в денонощието, дипломираните кучета водачи могат да спасят стотици слепи хора от самотния затвор на слепотата.

Важно е да имаме знанията и културата да помагаме на тези кучета и техните стопани. А ето ги и техните правила.

1. Моля, не ме галете, защото това отвлича вниманието ми от моята отговорна работа.

2. Моля, не ме викайте при себе си, защото трябва да бъда неотлъчно до моя стопанин.

3. Моля, помагайте ми само чрез говор, защото вашето докосване ме обърква.

4. Моля, като сме на светофар, съобщете на моя стопанин, когато се появи зелената светлина, защото аз не различавам цветовете.

5. Моля, съобщете на моя стопанин кои трамваи или тролеи спират в момента, защото аз не мога да чета.

6. Моля, освободете ни пътя, за да стигнем по-бързо и по-сигурно до нашата цел.

7. Моля, задръжте при себе си вашия домашен любимец, защото, когато съм на работа, нямам време за игри.

8. Моля, не ме плашете и стряскайте.

9. Моля, спазвайте правилника за движение, за да не застрашавате нас и самите себе си.

10. Моля, не се плашете от мен. Можете да ме познаете по специалния повод, който нося на гърба си.

547442_120002324863742_942117046_n

От няколко дни в Интернет тече мистериозна кампания, наподобяваща агитация за партия с името ДАР. Във „Фейсбук“ страницата „ДАР за България“ бяха публикувани кратки клипове с послания от известни личности, сред които певицата Белослава, тв водещата Ива Дойчинова, музикантите Калин Вельов, Вики Терзийска, Димитър Павлов, Димо от P.I.F., R’n’B изпълнителката Сантра и актьорът Филип Аврамов.

Днес беше разпространено видео с главен герой куче-водач, което агитира да гласувате за него, за да влезе в Народното събрание. „Хората влизат в парламента, за да решават проблеми. За жалост моите проблеми си остават на улицата. Казвам се Дар и работата ми е да гледам вместо моя собственик. Защо ли тогава виждам обществените сгради като затворени врати?“, пита кучето, докато е на жълтите павета пред сградата на Народното събрание.

Следват кадри как животното не може да влезе в някои институции. „Аз съм куче-водач и по закон трябва да бъда допускан във всяка обществена сграда. Хората влизат в парламента, за да решават проблеми затова ще вляза и аз“, се казва още във видеото. Накрая се призовава всеки да постави подписа си в петиция Дар да бъде допуснат в парламента – http://www.peticiq.com/dar-za-bulgaria

„За правата на незрящите, Дар ще се бори с предразсъдъците на българите, които не допускат кучетата-водачи до здравни заведения, читалища, театри, кино-салони, магазини, кафенета и средствата за градски транспорт“, пише в съобщение до медиите. Въпреки действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, в България все още на много обществени места не се допускат кучета-водачи и затова със символичното си влизане в парламента Дар ще защити правото на достъп на всички професионално обучени кучета-водачи до обществените сгради и транспорт в страната.

Кампанията, която се опитва да имитира предизборна агитация, е дело на All Channels Communication Group с подкрепата на фондация „Очи на четири лапи“. Идеята е хората да обърнат внимание на проблема с достъпа на кучета-водачи до обществените сгради в града, обясниха пред „Дневник“ организаторите. С имитацията на предизборна кампания се цели да бъде въвлечено по-голямо внимание на хората и медиите, чието внимание в момента е заето с изборите.

 

Цитирани източници: http://www.dnevnik.bg/, http://www.e4p-bg.com

Остави коментар