Кастрация – или какво още не знаем за нея?

dog-docКогато стане въпрос за кастрация все още много хора подхождат с недоверие към тази процедура. Всичко произхожда от незнанието на хората и това, че много често придават на домашните си любимци човешки емоции, които те нямат. Друг проблем са хорските съвети, които много често са повече от „компетентни“ и биха разколебали дори един здравомислещ човек.

Най-големите митове за кастрацията най-често са свързани с твърдения, като това, че женската трябва да роди поне веднъж, за да е здрава. Друг е въпроса колко са сладки малките бебенца, но за това ще поговорим в бъдеще. Друг мит е, че животните затлъстяват след такава операция или, че стават по-мързеливи.

Масово мислене все още е, че кастрирането на мъжките кучета лишава животното от неговата „мъжественост“ и затова много рядко може да срещнете хора, които биха подложили любимеца си на тази иначе не толкова сложна и тежка процедура.

В тази статия ще ви дадем отговори на въпросите, които най-често си задават стопаните, преди да вземат решение за кастрация, за да може сами да прецените дали да кастрирате своя любимец.

Ето какво е мнението и на специалистите:

Под термините кастрация и стерилизация се разбира изкуствено премахване на репродуктивните способности на организма.

Какви са плюсовете на кастрацията и стерилизацията:

 • Продължителността на живота на стерилизираните животни е средно по-дълга с 1,5 – 2 години.
 • Стерилизираните животни са по-спокойни, по-малко агресивни; при тях изчезва тревожното поведение и стремежа да избягат. Животните стават по-послушни и управляеми.
 • У тях изчезват всички хормонални проблеми, а стопаните не биват тормозени с вой и мяучене по цели нощи, изчезва маркирането с урина по килими, тапети и мебели.
 • Вашият питомец няма да страда често от такива тежки заболявания като простатит, пиометра, кисти и тумори на яйчниците, матката, тестисите и млечните жлези.
 • При стерилизирани в ранна възраст животни почти изчезва вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза.
 • Най-новите изследвания показват, че при стерилизирани в ранна възраст животни (още преди настъпване на първия еструс) вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза е около 2%. Със всеки следващ цикъл процента нараства драстично.

cat-family

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:

 • Половият акт е необходим на животните само за създаването на потомство
 • Животните нямат способността да мислят логично, те не се измъчват от разкаяние и съжаление за неспособността си да създадат потомство
 • В зряла възраст при много животни възниква необходимост за кастрация или стерилизация по медицински причини, но рисковете, свързани с упойката се увеличават

 

Все пак стерилизацията на домашните любимци има и някои минуси:

 • Кастрацията се извършва под обща анестезия, а всяка анестезия представлява известен риск за животното, макар и не висок при здрави, млади животни.
 • Всяка оперативна интервенция в организма, може да бъде придружена от усложнения. Колкото по-висока е квалификация на хирурга, по-малка е вероятността от възникване на усложнения, но такива може да има дори и при перфектно техническо изпълнение.
 • При някои по-пълни женски след стерилизацията може да се развие несдържане от уриниране (изпускане), което обикновено лесно се овладява при назначаването на съответните препарати.
 • Говори се, че кастрираните котки са по-склонни към появата на камъни в бъбреците, но в научната литература няма потвърждение на този факт.

 

Операцията при мъжките се заключава в отстраняване на тестисите.
При женските операцията е по-сложна и спада към коремните операции.
За стерилизацията хирургът се нуждае от достъп до коремната кухина през който може да отстрани яйчниците или яйчниците заедно с матката (за предпочитане е втория вариант), защото по този начин матката остава без хормонална регулация от страна на яйчниците и това е причина за нейното възпаление или туморно израждане.

Ето и отговори на някои от най-често задаваните въпроси, задавани от собствениците на животни по време на консултации преди операцията за кастрация:

 

Кога, на каква възраст е най-добре да бъде кастрирано животното?

Най-подходяща възраст за кастрация е 6 – 8 месеца, още преди да е настъпила полова зрялост.

Как да подготвим животното за операция?
Тази операция се извършва под обща анестезия и изисква известна подготовка, а именно: 8-12-часов режим на глад. В рамките на 4-6 часа преди операцията, не се препоръчва даването на вода.

Колко време ще се възстановява животното след операцията?
От анестезията животното се възстановява първите дни, след това трябва в срок от 10 дни да се обработват шевове (ако има такива) и да се следи за разкъсване на шевове при лизане. Обикновено се препоръчва вашият домашен любимец да носи специална следоперативна яка. След отстраняване на конците не са необходими други специални грижи.

Трябва ли животното да е раждало, за да е здраво?
Не, за да е едно домашно животно здраво, изобщо не е необходимо да е раждало.

Истина ли е, че кастрираните животни затлъстяват?
Увеличението на теглото на животното след кастрация, от което много често собствениците се страхуват, просто не е пряко следствие от операцията, а зависи до голяма степен от храненето на животното и от неговата генетична предразположеност към пълнеене.

Какво е по-добре – стерилизацията или даването на таблетки против разгонване?
Отговорът е недвусмислен – по-добре е стерилизацията. Тя се препоръчва защото продължителната употреба на всички фармакологични средства, предназначени за облекчаване на симптомите при разгонване води до сериозни хормонални проблеми в организма и често причинява възпалителни заболявания на матката и яйчниците, а впоследствие и тумори на млечните жлези.

 

И накрая нека да обобщим

По-добре е за животното:

При женските  ранната кастрация (преди първото разгонване) може да предпази или намали риска от следните заболявания :

 • тумори на млечните жлези
 • тумори на матката и яйчниците
 • пиометра
 • диабет
 • хормонално свързани анемии
 • псевдо бременност
 • хормонални кожни заболявания
 • нежелано поведение (агресия и др).

 

Държим да подчертаем , че ранната кастарция, преди първото разгонване, води до незначителен риск ( около 0,5 % при кастрираните животни) за развитие на тумори на млечната жлеза. Само при едно разгонване риска се увеличава на 23%, или 40 пъти!!! Причината са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс). А само след третото разгонване  риска си остава около 32%, независимо дали ще се извърши кастрация.

pregnant-dog

От друга страна е важно да се подчертае, че еднокартното заплождане и раждане няма НИКАКЪВ положителен ефект за здравето на майката, противно на мнението на много стопани!

Въпросът не  е просто – „да я оставим да има малки“, здравето на женското животно може да е изложено на по- голям риск по време на бремеността и едно трудно раждане , отколкото по време на една рутинна кастарция!

При мъжките животни, чрез кастрацията също могат да се избегнат  някои заболявания:

 • намалява се риска от простатни заболявания
 • перинеални хернии
 • пери-анални аденоми
 • хормонални кожни лезии
 • тестикуларни тумори
 • нежелано поведение- агресия

По-добре е и за вас:

Стопаните на некастрираните животни трябва да са готови за следните неприятни моменти- женските кучки отделят кървави изтечения от вулвата в продължение на 2-3 седмици или по дълго, това може да е свързано със сериозно чистене. По време на разгонването са възможни промени в поведението-агресивност, търсене на мъжки, възможно е животното ви да избяга. Трябва да се има в предвид риска от нежелана бременност и трудностите свързани с възпрепятстването и.

За собствениците на кастрирани животни има данъчни облекчения.

По- добре  е по отношение намаляване  популацията на бездомните животни по улиците.

Една некастрирана женска котка и поколенията и могат да се умножат до 420 000 за седем години!!!!

Цитирани източници : http://www.ultravet.eu/, http://centralvetclinic.com

13 коментара

 • дф 08.01.2016 в 11:30

  “ Всичко произхожда от незнанието на хората и това, че много често придават на домашните си любимци човешки емоции, които те нямат“
  ЗАЩО ПОДЯВОЛИТЕ СИ ВЗИМАШ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ АКО НЕ МУ ПРЕДАВАШ ЧОВЕШКИ ЕМОЦИИ БЕ ОЛИГОФРЕНИ!

  • admin 08.01.2016 в 17:30

   Смятам, че сте тълкували погрешно смисъла на изречението. Моля, придържайте се към добрия тон и влезте в подтекста, преди да използвате епитети. Всички стопани, по един или друг начин, търсят най-доброто за своя любимец.

  • Om Ram 23.10.2018 в 14:46

   Как защо?! За аксесоар – куче, котенце в чантичка е много шик.
   Инак животните си имат съвсем човешки емоции, радват се, плачат, страдат, макар че не са разумни същества, в смисъла в който хората трябва да бъдат (макар че мнозина не надхвърлят животното в себе си и в този смисъл, изглежда няма лошо да се кастрират, за да не се мъчат), но със сигурност са чувстващи същества.

 • ради тодорова 07.03.2016 в 11:47

  Моята маца е на 7 месеца.Първото разгонване беше в началото на годината,на 5 месечна възраст.Сега към днешна дата ,за втори път оглася домът ни с ревове и среднощни песни.Въпросът ми е -кога е най-подходящото време за кастрация?Нашият ветеринар ,казва че е хубаво да стане поне на 9 месеца.Може би ,защото е дребничка и тежи около 2кг.

  • admin 07.03.2016 в 13:28

   Здравейте,
   Ние не сме ветеринари и няма как да Ви дадем компетентен отговор, но по моя опит бих потвърдила казаното от вашия ветеринар. Кученцето трябва да е добре развито физически преди кастрация, защото може да не се развие напълно след това. От друга страна обаче след всяко следващо разгонване се намаля и процентът на профилактика срещу рак и други заболявания. Затова изборът на подходящото време е много важен. Посъветвайте се отново с ветеринар за да получите професионален съвет.
   Желаем Ви успех и здраве!

   • Белослава 25.05.2016 в 17:16

    Маца означава котка не кученце

 • Иванка Бабачева 23.04.2016 в 17:23

  аз кастрирах моята женска котка преди12 дена сега има усложнения температура не яде като ида да и скожат инджекции живне за ден два и после пак разкъса си конците сега пръскам със спрей и пак не яде нищо и повръяа слюнка..притеснена съм..лекаря ми се скара..

  • admin 24.04.2016 в 18:15

   Иванка, потърсете спешно второ мнение. Може кастрацията да не е протекла успешно и да има усложнения, за които ветеринарите да не Ви казват. Не би трябвало котката Ви да се чувства зле толкова дълго време след кастрацията, освен ако не е на възраст или има други заболявания. При всички случаи още едно, две мнения от професионалист ще Ви изяснят нещата. Успех и се надяваме на добри новини скоро!

 • Жана 09.07.2017 в 15:23

  Здравейтве,вече имам две кученца чихуахуа
  Момченце 1год.9 месеца и момиченце 48 дена. Смятам да кастрирам първо мъжкото,но се страхувам да не стане агресивно …другото ,което ме вълнува е дали ще намали лаенето по кучетата на улицата (живеем на оживено място),а се притеснявам и здравословно как ще се отрази …

  • admin 26.07.2017 в 14:18

   Здравейте, Жана,
   Най-добре е да се обърнете към ветеринар. В повечето случаи притесненията са неоснователни, но като всяка манипулация и тази крие рискове. Разпитайте лекаря, който ще извърши кастрацията. Той със сигурност ще може да Ви даде подробна информация за това, което предстои.
   Успех!

 • Румяна Алексиева 05.11.2017 в 3:14

  Здравейте, имам мопска на 12 години оперираха я преди 10 дни от пиометра. Конците са резорбиращи, всичко е наред, но тази вечер забелязах безцветно течение без мирис, не много обилно. Нормално ли е това. Да не би да се чисти, по нищо не личи да й има нещо, но аз се притеснявам.

  • admin 01.12.2017 в 14:06

   Здравейте, Румяна,
   Най-добре се обърнете към лекуващия ветеринар.
   Поздрави

Остави коментар