Как да спрете кучето да не яде растенията в дома ви

Е вече споменахме кои са някои от най-опасните цветя и други растения, а сега нека се опитаме и да коригираме поведението на малкия пакостник, за да сме по-спокойни за неговото здраве.

Трябва да знаем, че кучетата като цяло нагризват и поглъщат разни неща по няколко причини. Когато те са малки и зъбите им още растат имат нужда от предмети, с които да чешат венците си. Така зъбите изникват по-бързо и безболезнено. Друга причина може да бъде липсата на внимание, а в някои случаи може да се дължи на здравословен проблем, който се опитват да успокоят, чрез изяждането на определени растения.

Във всяка една ситуация обаче е важно да се установи и отстрани проблема. Ето някои идеи, които да опитате като начало.

629px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-1Дайте му повече дейности за вършене.

Купете му интересни играчки и отделяйте време за игра с него. Половин един час са напълно достатъчни, за да получи той нужното внимание.

Ангажирането на съзнанието му с други дейности ще го разсее и ще спре да дъвче цветята вкъщи.

550px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-2Когато той яде някое растение със строг глас кажете „НЕ“.

Продължете да го правите, докато кучето не осъзнае,че това което прави е погрешно.

Този метод е най-правилният и лесен начин да се справим с похапването не само на растения, но и на други предмети.  Кучето трябва да бъде напълно наясно с кое може да си играе и с кое не. С повече упоритост ще постигнете желаните резултати много бързо.

550px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-3Когато го видите да си играе и гризе растение, размахайте играчка или кучешка бисквита пред него, за да го разсеете.

Разбира се трябва да приложите метода на строгото „НЕ“ преди да започнете нова игра, защото така кучето може да реши, че това което е правило преди малко не е забранено.

550px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-4Ако сте навън на разходка и той започва да яде растения, дръпнете леко повода, но само леко, така че растението да падне от устата му.

Веднага след като то падне или спре яденето на растението, го похвалете с щастлив глас и му дайте лакомство.

550px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-5Напръскайте растението с продукт като Bitter Yuck или Bitter Apple*

*Тези препарати не познати на нашия пазар, но може да ползвате заместители. Попитайте своя ветеринар

Ужасният вкус на спрея бързо ще обезкуражи вашия домашен любимец от яденето на растенията. След като кучето спре да опитва да яде растението, спрете пръскане на растенията с Bitter Yuck.

Ако кучето яде растения по време на разходка може да вземете спрея със себе си и да пръснете в устата му, когато посегне към някое растение.

550px-Stop-Your-Dog-from-Eating-Your-Plants-Step-6Преместване на растения на място недостъпно за кучето, ако нищо друго не работи.

Ако сте опитали всичко останало и нищо не помага, просто преместете цветята на високо място или другаде, където кучето няма достъп.

И все пак не се отказвайте да коригирате поведението му, за да избегнете неприятности.

 

Цитиран източник: http://www.wikihow.com

Остави коментар