Как да предпазим любимеца от топлинен удар?

bulldog-on-ice

Ако вече сте се настроили на вълна слънце и море е време да помислите и за домашните си любимци.  За всички нас жегите се отразяват по един и същ начин, но нашите любимци  са беззащитни и  зависими от нас и в някои ситуации без да осъзнаваме може да ги изложим на сериозен риск. Да отидеш с куче на море е същото, като да отидеш с малко дете. То изисква специални грижи и внимание. За да се подготвите за лятото ще се опитаме да обобщим нещата, които трябва да знаете за високите температури и безопасността на любимците ни.

 

Какво е топлинен удар?

Топлинният удар е състояние на критично повишаване на телесната температура / 41-43 С/ след въздействие на високите температури от околната среда. Кога се среща – най-често- когато животното е оставено затворено в автомобил, остъклена тераса и други малки по обем затворени помещения, както и на външни места с бавен оборот на въздуха – колиба под пряка слънчева светлина, палатка, също така и разходките по обедно време и т.н. Повишената влажност и недобрата вентилация благоприятстват развитието на патологичният процес. За разлика от нас хората кучетата не могат да регулират телесната си температура чрез изпотяване, а само чрез учестяване на дишането, което разбира се е крайно недостатъчно. При топлинният удар се наблюдават различни по степен неврологични, бъбречни и други функционални нарушения.

Запомнете, че кучетата и котките от породи с по-къси муцуни са много по податливи и трябва да внимавате два пъти повече, когато ги излагате на слънце!

 

Каква е клиничната изява?

Започва с учестяване на дишането, повръщане и диария. Животното е с подтиснато съзнание, възможно е да колабира и дори да изпадне в кома. Появяват се гърчове, развива се мозъчен и белодробен оток, бъбречна недостатъчност и често смърт.

Внимавайте за симптоми на топлинен удар. При животните те са по-трудно забележими, отколкото при хората. Тежко учестено дишане, падане или олюляване, повишено слюноотделяне, повръщане, летаргия, „стъклен“ поглед, ускорен пулс и – разбира се – висока температура. Ако забележите подобни симптоми, незабавно преместете животното на по-хладно място, сложете хладен компрес и колкото се може по-бързо го заведете на лекар.

Рискът от топлинен удар е най-голям при бебетата и  старите животни, при тези с наднормено тегло и при определени породи с много къси муцуни, защото по-трудно се охлаждат достатъчно чрез дишането, твърдят специалисти, цитирани от Time.

И ако все пак след сте се разсеяли и намерите кучето в състояние на топлинен удар направете следното: поливайте го с хладка вода, (никога студена – това предизвиква свиване на съдовете и забавя охлаждането), върху главата и под корема може да сложите студена кърпа. По най-бързият начин намерете ветеринарен лекар!

 

Как да предпазим любимеца си?

* Осигурявайте достъп до прясна вода: където и да се намира животното е необходимо да има постоянен достъп до чиста и прясна вода.

Не забравяйте и уличните кучета и котки. Те са под още по-голям риск, тъй като си нямат стопанин, който да се грижи за тях. Оставяйте до входната си врата подходящ съд пълен с вода. Така ще спасите техния живот!

* Вкъщи: осигурявайте движение на въздуха – умерено течение между стаите /вентилатор или др/. Осигурете на кучето достъп до хладно място /баня, коридор/. По време на обедните горещини – не заливайте обилно с вода нагряти пространства /двор, тераса/- това не води до охлаждане, а до висока влажност на въздуха.

* Не го подстригвайте: не повече от обичайното. Жал ли ви е да гледате как се мъчи пухкавото животинче с гъстата си козина? Тя обаче го предпазва от горещините, обясняват специалисти. Космената покривка е термоизолацията на животното: тя му държи топло в студа и обратно на очакванията го предпазва от прегряване в жегите, съобщава в блога си Американската асоциация за защита на животните ASPCA.

* Променете някои навици: дори кучето ви да живее в двора, ако там е горещо като сауна, може би е добре да го пуснете вътре – поне в обедните жеги. Колкото и да обича да тича в парка, в най-горещите  дни е добре това да се случва само рано сутрин и късно вечер.

Важно е да се знае, че кучетата и котките не се охлаждат чрез изпотяване, а чрез учестено дишане. Когато влажността на въздуха се покачва, това става все по-трудно. Затова е важно да им осигурите достатъчно вода за пиене и да не ги подтиквате към прекомерно физическо натоварване.

* Проверете тротоара. Преди да изведете кучето, докоснете тротоара с ръка и вижте дали може я задържите върху плочките, без да ви пари, съветва президентът на РЕTA Ингрид Нюкърк. В горещите дни  тротоарите могат да стигнат температури над 54С – достатъчно високи, за да предизвикат изгаряния по краката на животното. Затова е по-добре е да разхождате кучето по тревата.

* Не го оставяйте в колата. Никога. Достатъчно логично – и въпреки това всяко лято научаваме за животни, умрели от топлинен удар в паркиран автомобил. Дори при съвсем поносимите 29С, в колата само за 10 минути температурата става 39С. И то при открехнати прозорци. За половин час температурата може да стане близо 50 градуса. Дори и да слезете за няколко минути, не оставяйте животното в колата – всяко неочаквано забавяне може да коства живота му!!!

 

Цитирани източници: http://provetclinic.com, http://www.obekti.bg

Остави коментар