Избягвайте тези растения вкъщи

963313967dc6527c0d5f96fde40a273dВъв всеки дом има стайни растения, които създават уют и красота, но някои от тези растения могат да бъдат отровни за вашето куче или коте. Ако имате двор, в който засаждате различни цветя и други растения също трябва да внимавате какво избирате.
Малките кученца обичат да си играят с пръстта на саксиите и да късат листа от цветята. Бебешката им игра е много сладка, но също така може да бъде и опасна.
Котките също често си похапват стайни растения, къде от нужда, къде от скука, затова е важно ние като отговорни стопани да вземем превантивни мерки.

При подобни случаи корекцията на поведението е най-важното нещо с което  трябва да се заемете. Така ще бъдете спокойни, че всяко растение в дома ви е безопасно за вашето куче.
Ето и списък на някои от растенията, които са токсични за вашите любимци.

4f213d37e9bd2Лале (Tulipa) : Луковиците съдържат токсини, които могат да причинят силно стомашно-чревно дразнене, лигавене, загуба на апетит, депресия на централната нервна система, гърчове и сърдечни аномалии.

kak-polivat-cikas_6Цикас (Sago Palm) : Въпреки че цялото растение е отровно, семената или „ядките“ съдържа най-много токсини. Дори ако вашето куче изяде само едно семе или две ще има  сериозни ефекти, включително повръщане , диария , депресия, припадъци и чернодробна недостатъчност.

28e461eb80b4e2e4959cfa9e6c41f836Азалия (Azalea / Rhododendron) : Тези растения съдържат grayantoxins, които могат да произвеждат повръщане, диария, слабост и депресия на централната нервна система при животните. Тежко отравяне с азалия в крайна сметка може да доведе до кома и смърт от сърдечно-съдов колапс.

http://www.dreamstime.com/-image3260340Олеандър (Nerium oleander) : Всички части на растението се считат за токсични и имат потенциал да предизвикат дразнене на стомашно-чревния тракт, нарушена сърдечна функция, хипотермия и дори смърт.

6ebbde3d9b7aРицинът (Ricinus communis) : Това растение съдържа рицин, силно токсичен протеин, който може да доведе до тежка коремна болка,  повръщане, диария, прекомерна жажда, слабост и загуба на апетит. Тежките случаи на отравяне може да доведе до обезводняване, мускулни потрепвания, тремор, гърчове, кома и смърт.

10952_1Циклама (Cyclamen): Най-високата концентрация на токсични cyclamine е в основата. Ако кучето я изяде, тя може да доведе до значително дразнене на храносмилателната система, включително интензивно повръщане. Смъртни случаи също са били докладвани.

kalanchoe1_1Каланхое  (Kalanchoe) : Поглъщането на това растение може да доведе до стомашно-чревно дразнене, както и сериозно да повлияе на сърдечния ритъм.

taxus-baccata-mitteОбикновеният тис (Taxus baccata) : Това е иглолистно растение съдържа токсин, който причинява ефекти върху централната нервна система, като треперене, некоординираност и затруднено дишане. Той може да причини силно стомашно-чревно дразнене и сърдечна недостатъчност, която може да доведе до смърт.

2747_1Амарилис (Amaryllis): Тези цветя, популярни около Великден, съдържат токсини, които могат да предизвикат повръщане, депресия, диария, коремна болка, повишено отделяне на слюнка, анорексия и тремор.

Chrysanthemum_spХризантема (Chrysanthemum) : Това популярно цвете съдържа пиретрини, които могат да произвеждат стомашно-чревни смущения, включително повръщане и диария. Може да се развие депресия и загуба на координация, ако кучето изяде голямо количество от това растение.

i007679Бръшлян (Hedera helix/ English Ivy) : Съществува голямо разнообразие от видове, най-популярен от които е английският бръшлян (Hedera helix). Той съдържа тритерпеноидни сапонини, които могат да доведат до повръщане, коремна болка, повишено отделяне на слюнка и диария.

_thumb.phpСпатифилум (Spathiphyllum) : Тези цветя съдържа кристали от калциев оксалат, които могат да причинят възпаление на устата, прекомерно слюнкоотделяне, повръщане, затруднено гълтане и силно парене и дразнене на устата, устните и езика.

epipremnumЕпипремнум ауреум (Pothos) : Ако се дъвчат или погълнат, може да предизвика значително дразнене и подуване на устните тъкани и части от стомашно-чревния тракт.

schefflera-arboricolaШафлера (Schefflera) : Това растение съдържа кристали от калциев оксалат, които могат да причинят възпаление на устата, прекомерно слюнкоотделяне, повръщане, затруднено гълтане и силно парене и дразнене на устата, устните и езика.

Ако кучето ви е погълнало някои от тези растения и изглежда зле непременно го заведете в най-близката клиника, за да му окажат нужната помощ!

И все пак всички тези негативни реакции не биха ви безпокоили ако кучето ви е добре обучено и знаете, че няма да посегне към стайните или градински растения.

В  статия вижте  „Как да спрете кучето да не яде растенията в дома ви“  може да видите полезни съвети за тренировка на любимеца.
Цитиран източник: www.findavet.us

Остави коментар