За кучетата и дрехите

68d98fecd499b410833486955dfb7257

Ще ви признаем нещо много важно! Нашата „Мода за щастливи кученца“ всъщност е за щастливи стопани! Това е напълно разбираемо, защото всеки стопанин се радва, когато облече в сладка дрешка своето пухкаво приятелче. Това от своя страна обаче е радост и за животното, защото те попиват нашите емоции и ги рефлектират като огледало. Една красива и същевременно функционална дрешка е необходимост в гардероба на всяко куче. Тук много стопани на кучета ще отрекат това или ще се присмеят. Ние обаче ще ви убедим, че кучешките дрехи не винаги са каприз на стопанина! Всяко домашно куче малко или много се възприема като член на семейството, а в някои случаи ги приемаме дори за космати деца. Те ни изпълват с радост и безгранична любов. Ние от своя страна се стремим да им дадем най-доброто, на което сме способни. Без да прекаляваме в грижите и да ги превръщаме в пухкави, живи кукли, които заместват бебе в семейството, ще се опитаме да ви обясним, защо кучешките дрешки могат да бъдат нещо повече от каприз и мода. В много случаи различните породи, които живеят на нашата територия не се приспособени за този климат. Те произлизат от други по-топли страни и студа не им се отразява добре. В други ситуации предпазването от влага и мръсотия е огромен плюс за стопаните на дългокосместите и едри породи,макар те да са свикнали със студа. Представете си как пухкав бял самоед (или която и да е друга дългокосместа порода) препуска из калните локви на почти минусовата температура. Забавно е, нали? Е да , но ще е забавно ден-два, а после? За да е по-ясна представата ще ви онагледим картинката :)

solutionsDirtyDog

С този пример не ви казваме да не се забавлявате в калта, напротив! Това са незабравими спомени. Не лишавайте кучето от тази забава и не го откъсвайте от естествената му среда. Но има моменти, в които, нека си признаем, никак не е забавно да къпеш всеки ден тази пухкава топка с косми. Нуждите  от предпазна дреха не спира с до тук изброените породи. Ниските, малките и възрастните кучета  се нуждаят още повече от топла дрешка в студеното време. Не става въпрос за изнежване, а за обличане при нужда. Няма абсолютно никакъв смисъл да обличате топло, кучето на температури над 10 градуса.  А ако това е необходимо, то дрехата трябва да е с тънка материя, подходяща за времето. Прекаленото обличане на кучето ще стимулира неговия космопад, а с това ще си навлечете повече проблеми вкъщи.

В този ред на мисли е добре да споменем, че ако кучето спи само в помещение, което не се отоплява, а денем е редом с вас, то със сигурност ще има нужда от топла дрешка, с която да спи спокойно. Тази дрешка трябва да бъде свободна и добре обмислена, за да се чувства то комфортно в съня си. Стопанинът е този, който най-добре може да прецени дали кучето има нужда от дрешка или не.

72c5eface9c66b2a3146692d869dfa3d

Признаците, по които може да познаете, че на кучето му е студено са:

– Треперене без видим здравословен проблем;

– Свиване на топка и сгушване под възглавници и одеяла;

– Необичайно дълго спане и нежелание да излиза навън;

– Липса на желание за игра;

– Кратки разходки навън и въздържане от изхождане

Когато температурата навън е с много голяма разлика от тази вътре, кучето може да не иска да се разхожда и да извърши спокойно физиологичните си нужди. В такива случаи дрехата е необходимост! Облечено, кучето ще бъде много по-спокойно, игриво и ще иска да прекарва повече време навън (за разлика от позамръзналия си стопанин). Съгласете се – по-добре облечени и на разходка, отколкото затворени вътре до пролетта.Чистият и свеж зимен въздух е не само приятен, но и ще кали организма на кучето. Това е естествената среда на вашия любимец. И въпреки, че дрехата е така неестествена за него, то тя се превръща в задължителен елемент, тъй като ние отдавна сме откъснали тези животни от природата им и те не са пригодени за този начин на живот.

Малките и много възрастни кучета също имат нужда от дреха, когато температурите са ниски. Тяхното кръвообращение е различно от това на зрелите кучета и те имат нужда от допълнително затопляне. Когато избирате кучешка дреха удобството трябва да бъде приоритет. Не се хвърляйте на кучешки рокли, шапки, шалчета и други, които са просто аксесоар. Топлината и удобството са на първо място. Кучетата с къса козина, било то големи или малки също са по-чувствителни към студа и влагата.

Понякога кучешките дрешки са нещо повече от всичко изброено до тук. Те могат да помогнат на кучета със здравословни проблеми, когато любимеца има кожен проблем или е обезпаразитен външно и е нужно да не бъде докосван известно време. Кучешките дрешки носят своите ползи и след баня, когато кучето иска да се избърше във всички мебели :) Познавате това, нали?

bath

Много ни се иска да накараме повече хора да разберат, че кучешката дрешка трябва да бъде комбинация от удобство, функционалност и красота. Изключително погрешно е схващането, че кучешката дрешка трябва да върши своята функция, без значение как изглежда. Една красива дрешка предизвиква много емоции, както в стопанина, така и в кучето, макар то да не разбира от мода. И така ако след всичко това сме ви убедили, че кучешките дрешки в много случаи са необходимост, нека пристъпим към обучението. Нещото, което задължително трябва да запомните и изпълнявате стриктно е никога да не се подигравате, смеете или унижавате животното по някакъв начин, когато го обличате! Дори то да е супер сладко и смешно в новите си дрешки не трябва да се смеете. Така то ще приеме това за нещо нередно. Ако толкова искате да се порадвате на сладката му муцунка запишете видео и го гледайте на воля след това.

* Същото важи и за обувките

1. Учете кучето от ранна възраст да носи дрехи, ако породата го изисква или има друг фактор в живота му, който го налага. Когато кученцата са малки те приемат обличането за игра, но скоро ще свикнат с дрехите, така както с носенето на нагръдник или нашийник.

2. Изберете дрехи, които са лесни за обличане при първите ви опити. Избягвайте продукти, които са прекалено стегнати, дрехи които се обличат през главата или които покриват краката и ходилата. Ориентирайте се за начало към дрехи тип наметало. След като кучето свикне с носенето на тези дрехи, можете постепенно да го научите да носи пуловери, тениски и други, които се обличат през главата.

3. Покажете на кучето си дрехите, които искате да облечете. Оставете го да помирише и опознае облеклото. Кажете „добро момче/момиче“, и го възнаградете, когато той/тя показва интерес към дрехите.

4. Обличайте дрехите бавно и с търпение. Покажете му, че няма нищо страшно и необичайно. Хвалете го за доброто поведение и го награждавайте, когато то остава спокойно. Бавно започнете закопчаването на дрехата, докато любимеца е спокоен.

5. Дайте на вашето куче храна или играчка да играе, докато носи кучешки дрехи. Играчката ще го разсее, така че той няма да обърне  внимание на дрехите, които носи. Междувременно, продължавайте да подсилвате доброто поведение, като го хвалите.

6. Махнете дрехите на кучето след кратко време и повторете урока на следващия ден. Този път дръжте дрехите на него малко по-дълго-около 10 минути.  Наблюдавайте кучето си и ако то е толерантно към дрехите, увеличете продължителността на носенето им, докато свикне и спре да им обръща внимание.

Задължително е да го поощрявате с награди, думи и жестове, за да възприеме той дрехите, като част от живота му. 
Ако дрехата се носи само  навън, то ще започне да я асоциира с разходките и с желание ще подава лапа, за да го облечете. Понякога ще е нетърпеливо, но с повече тренировки ще получите желания резултат и двамата ще се спокойни навън.
Ако вие имате нужда от съвет, как да научите кучето си да носи дрешки или искате да разберете коя е най-подходящата дреха за вашето куче, свържете се с нас. Ние с радост ще ви консултираме и ще ви помогнем да направите живота си малко по-забавен и лек.
Желаем ви щастливи кученца!
Снимки: Интернет

Остави коментар