За зоомагазините, борсите и обявите за домашни любимци

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

Попаднах на статия, която се чувствам длъжна да споделя с всички вас, тъй като съм сигурна, че сред читателите на този блог има не един и двама потърпевши. Разбира се вината е основно наша, защото не сме си направили труда да се информираме максимално, преди да изберем правилно мястото, от което да вземем своя нов любимец. Без да бъдем съдници, без да отправяме укори, нека споделяме тази информация, за да може повече стопани да имат здраво и щастливо куче в своя дом.
Ако вашето куче не е закупено от легитимиран развъдник, ако искате нов домашен любимец, но не знаете как да изберете развъдчика на породата, тази статия е точно за вас!

Ще си позволя да цитирам дословно автора на статията. Надявам се всеки от вас да направи своя правилен избор.

„Обявите,борсите и зоомагазините

Вече сме направили своя избор – Доберман. Чудесно! Но къде да го намерим? Влизаме в интернет, пишам в търсачката  „Търся Доберман“ и като резултат виждаме огромен списък на линкове към интернет страници за безплатни обяви. Когато ги разгледаме по-подробно се оказва, че се предлагат малки кученца от София, Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Плевен, та чак до Варна и Бургас. Дори има прикачени снимки на малките – колко са симпатични! Едва на 20-30 дена! И с големи букви е написано, че кученцата са с паспорт, а сме чували, че е важно да го има… Резултатът от задълбоченото ни проучване ни удовлетворява! Остава само да се свържем с лицето, чиито контакти са дадени в обявата, за да уточним как нашият малък избраник ще пристигне в новия си дом. Може би ще се замислим повече над тези обяви, в които предлагат и транспорт на кученцето до новия му собственик -защо не?
Прибираме се от работа и нашият любимец ни чака пред вратата! Страхотно предложение – постарали са се максимално да ни улеснят, особено ако живеем в по-отдалечен град!

НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕЩАТА НЕ СТОЯТ ТОЧНО ТАКА… Може да сте сигурни, че избраното по този начин кученце е плод на нечии амбиции за лесна печалба, колкото и странно да Ви звучи това. Разбира се, всяко нещо си има цена, но за дадена цена трябва да получим гаранция за качество на стоката.

Тук може би стана малко неясно – допреди малко говорехме за вашето бъдещо кученце, новият член на семейството Ви, а изведнъж стана дума за цени, стоки… Не, не съм се отклонил от темата – хората, от които възнамерявате да вземете Вашето кученце след няколко дена, се занимават именно с това –ТЪРГОВИЯ,ВНОС НА „СТОКА“ от чужбина, ТРАНСПОРТИРАНЕ НА „СТОКАТА“ до магазините в цялата страна (добре познатите ни зоомагазини)  и публикуване на ОБЯВИ В ИНТЕРНЕТ, вестници и списания в търсене на поредните „заблудени хорица„, които в крайна сметка ще останат очаровани от доброто обслужване.Може би вече стана ясно, че визирам БОРСИТЕ за домашни любимци.

По темата може да се каже прекалено много – хиляди пъти е била предъвквана в клубни форуми, надълго и нашироко е било обяснявано защо трябва да се избягват услугите на борсите и зоомагазините… Но от всичко това лесно можем да стигнем до елементарното заключение, че българските развъдници за съответната порода кучета по този начин се стремят да оплюят „конкуренцията“, за да могат да изтъкнат и предлагат своите кученца.
Всъщност тук отново сте в заблуда – те просто се опитват ДА ВИ ПРЕДПАЗЯТ ОТ ПОГРЕШЕН ИЗБОР, да предпазят и породата си, както и нейното бъдещо развитие в България.

Нека да разсъждаваме заедно:

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

  • Първото нещо, на което трябва да се спрем, е НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО СЕ ПРЕДЛАГАТ КУЧЕНЦАТА. Гореспоменатите обяви в интернет страниците и витрините на зоомагазините… Колко обяви за предлагане на малки срещнахте по време на Вашето търсене в интернет? Много, нали ?А в колко от тях пишеше, че обявата е публикувана от развъдник? Да, определено имаше доста такива. А в колко от тях беше написано и името на развъдника? Хм… май се броят на пръстите на едната ръка…

Всъщност това е уловка – в обявата пише, че РАЗВЪДНИКА предлага примерно: „Мопс, пинчер, померан, доберман, боксер, френски булдог, немска овчарка, хъски“  и то В НАЛИЧНОСТ! Това не Ви ли се струва малко съмнително? Какъв е този развъдник за 10-15 породи? Какви ли познания имат тези хора за всяка от тях? Колко ли кучета имат от всяка порода, за да предлагат по всяко време малки кученца? Мисля, че и сами можете да си отговорите на тези въпроси.
Дори и да не са изброени всички породи в една обява, ако се поразровите, ще намерите обяви със същите контакти за връзка, но за втора порода, после и за трета и т.н.

Друга уловка (да, точно уловка)  са витрините на зоомагазините. Вървейки по тротоара, съвсем случайно погледът ни се спира върху малко кученце в стъклен терариум, изправено на задните си крачета и опряло предните си лапични на стъклото. Колко мила картинка! Всъщност е въпрос на гледна точка – това живо същество е сложено там точно с тази цел – да събуди у Вас или Вашите деца умиление, съжаление и алтруизъм. Предполагам, на всеки нормален човек би му минала мисълта, че мястото на никое КУЧЕ не е в ТЕРАРИУМ, а в домашна обстановка, където ще има свобода на движенията си и ще получава внимание и любов. Честито! Мислите ли, че тези, които са го сложили там не са наясно в това? Току-що попаднахте в капана на хората, които са имали съвестта да „настанят“ малкото кученце на това място!
И какво е учудването Ви, когато след седмица отново минете покрай въпросния зоомагазин, докато разхождате новият член на семейството си? Изненада! На негово място има друго малко същество, свито в ъгъла на същия терариум в очакване на своя стопанин и дом. Образно казано, просто се е освободил рафт в магазина на мястото на старата „стока“  и веднага се попълва с нова. До кога смятате, че ще продължи това?

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

  • Сега нека да се спрем на ЦЕНАТА, срещу която получавате домашният си любимец от зоомагазина или борсата. Малко деликатна тема, но не можем да я пренебрегнем. И така… заглеждали ли сте се в цените, залепени върху въпросните терариуми или клетки? Както при всяка стока те се определят от предлагането/търсенето/ „модата“ на дадената порода (стока) .Днес е „модерна“ една порода и съответно търсенети й нараства, с това и цената. Утре ще е „модерна“ друга порода– и с нея ще се случи същото. Колкото „по-модерна“  е избраната порода, толкова по-голяма е сумата на етикета.

И все пак, ако сравните цените в зоомагазините/борсите със сумата, за която се предлага кученце от същата порода в съответен развъдник, ще забележите, че разликата не е голяма (дори може да няма разлика). Но за спестените от Вас пари при избора на куче от витрина или обява на борса, впоследствие може да платите прескъпо, по-нататък ще разберете защо.

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

  • Избрали сте Вашето кученце – какво следва оттук нататък? На път за вкъщи то се е свило във Вас и Ви ближе ръцете – мило, нали? Обаче, когато вече сте в дома си забелязвате,че кученцето се плаши от Вас, гледа да се скрие под масата, плаши се от телевизора и звъненето на телефона… Когато го изведете на разходка, то се вре в краката Ви в старанието си да „избяга“  от непознатите хора и шума от уличното движение, плаши се от други кучета на неговата възраст, вместо да проявява нормалното за всяко малко животно любопитство и нужда от игра. Защо става така? Отговорът е много лесен – докато е било в магазина в очакване на своя спасител, е минал периодът за СОЦИАЛИЗАЦИЯ (до третия месец). Било е само между четири стени. Нямало е до себе си майка, която да го успокоява с присъствието си. Нямало е събратя, с които да играе и да се научи как да общува със себеподобни. Нямало е играчки, които да го забавляват и да развиват изследователския му инстинкт. Нямало е човешка ръка, която да го погали…

Не забравяйте,че кучешкият живот е много по-кратък от човешкия и един месец, прекаран в клетката, се равнява на много повече. По време на престоя си в магазина Вашето кученце вероятно се е сдобило с травмирана психика – страх от обкръжаващия го околен свят (шум,движение, други животни),депресия, трудно концентриране при заучаване на основните команди ( „Седни“, „Легни“, „На ред“, „На място“ и др.)  или проблеми, които биха се появили впоследствие – неадекватно поведение в определена ситуация или невъзможност да го оставяте само вкъщи-отпечатък от преживяното в ранната му възраст. Как бихте реагирали, ако не можете да отидете на работа, защото кучето Ви цял ден вие, лае и руши дома Ви?

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

  • Нека да обърнем внимание на здравето на Вашето кученце. Тази тема може би е най-неприятната за „опарилите се“  собственици на кученца от зоомагазини.

Ще започна с нещо жизнено необходимо – водата. Представете си магазин с 10 кученца. Всяко от тях пие вода и съответно след това мокри постелката си (без значение дали е от дървени стърготини или нещо друго). Според Вас дали се чисти всеки път след като се е изпишкало някое от 10-те кученца? Предполагам Ви е ясен резултатът – кученцето стои на мокро или се прибягва до „по-хигиеничния“ вариант – да се ограничава даването на вода (а всички знаем, че водата е необходима за нормалното протичане на жизнените процеси, особено в младия организъм, без значение дали е дете, куче или папагал).

Често използваните за субстрат дървени стърготини лесно се разпрашават и могат да доведат до очни възпаления, а когато са мокри и кученцето е в непрекъснат контакт с тях, може да развие гъбични или бактериални инфекции.
Не мога да забравя френското булдоче, което видях преди време в един зоомагазин. По цялата дължина на тялото му личеше скорошен разрез (навярно от операция или срязване на стъкло). Беше изложено на витрината заедно с още 4-5 кученца от различни породи и размери. На залепения на стъклото етикет беше написана отделно и неговата цена – с 300 лв. по-малко от тази на останалите… Какво ли му се беше случило? Защо не са го отделили от другите, докато се възстанови напълно?

Мисля повече да не се разпростирам в тази тема – случаите на кученца с вродени заболявания, придобити от неправилно гледане в зоомагазините и борсите, и дори смърт на кученцето седмица-две след като сте го взели в дома си, са прекалено много. Ето тук можете да прочетете историите и премеждията на сблъскалите се с този проблем собственици:

линк-1
линк-2
линк-3

Бихте ли рискували да сте един от тях?

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

  • Гаранцията за Вашето кученце, която можете да получите от борса или зоомагазин, е единствено касовата бележка. Има случаи на замяна на кученцето с друго, ако Вашето се е оказало нелечимо болно след като сте го завели в клиниката и сте съобщили това на продавача или да Ви предложат ново кученце на половин цена, ако сте попаднали на болно и впоследствие то е умряло, но това просто нямам желание да го коментирам…

И така… касовата бележка (евентуално фактура) .Спокойно можете да я изхвърлите в най-близкото кошче за боклук. Току що сте дали голяма сума за… всъщност на вятъра!
Имате ли гаранция за здравето на кученцето си? Имате ли доказателство за принадлежността му към написаната на етикета порода? Имате ли представа кои са родителите му и какъв е техния характер и екстериор (външен вид)? Знаетe ли какво да очаквате от Вашето кученце,когато порасне?

Най-куриозният пример, за който се сещам в момента, е срещата ми със собственик на дребно куче в парка. Попитах го каква порода е и той отговори  „Купих го от магазина за Джак-Ръсел териер, но като порасна се оказа, че е Фокстериер“… Всъщност не приличаше на нито едното, но си замълчах.
Не редки са случаите на ротвайлери с по-дълга от нормалното козина, на прекалено едри или дребни екземпляри от дадена „порода“, дори и такива, които трудно могат да се оприличат на някоя от съществуващите породи. Повечето собственици казват, че те са „руска линия“ или нещо подобно (породата е една, стандартът е един, без значение в Русия, България или където и да е, проблемът е в информираността на хората и личното им его). Същото се отнася и за характера и поведението на кучето след като порасне. Знаете от пресата или интернет, че избраната от Вас порода има такъв и такъв характер, а Вашето куче защо не се държи така? Отговорът се състои само в една дума – РОДОСЛОВИЕТО! Защото само и единствено то Ви дава гаранция за здравето, произхода, породноста и типичните за породата характер, темперамент и работни качества. Родословието е Вашата гаранция за здраво и добре гледано кученце, за неговите здрави и добре гледани родители, които са покрили развъдните изисквания на клуба на породата – брой оценки от изложби, здравни тестове, изпити за характера (зависи дали се изискват за избраната от вас порода). Кученцето има татуировка, която е вписана в родословието му. Това е неговата „лична карта“, документът му за самоличност. Той дава ИНФОРМАЦИЯ за имената на предците, откъдето лесно можете да намерите техните резултати от изложби/състезания/здравни тестове. Тук може би трябва да уточним, че ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РОДОСЛОВИЕ И ПАСПОРТ – в паспорта също е вписано името и татуировъчния номер, на той е само ветеринарно-медицински документ!
Развъдчикът е този, който Ви дава родословието и към който можете да се обърнете във всеки един момент за съвет или помощ (за разлика от борсите и зоомагазините контактът с новия собственик не приключва даването на кученцето и получаването на парите).
Сама по себе си думата РОДОСЛОВЕН  или  ЧИСТОКРЪВЕН , написана в обявата, не означава нищо, а документът (РОДОСЛОВИЕТО) , написано черно на бяло! И аз мога да твърдя, че съм професор, но нямам документ – доказателство! Това прави ли ме професор? Едва ли…

продажба на кученца борси зоомагазини обяви

Заключение:

  • За ОБЯВИТЕ – ако все пак сте решили да търсите обяви за продажба на кученца – заинтересовайте се повече – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е в обявата да е вписано и името на развъдника – потърсете повече за него (какви други кучета предлагат, майката при тях ли се отглежда, какви резултати има от тестове/изложби). Добре е не само да искате снимки на кучилото, родителите и родословията им, а лично да се запознаете с развъдчика, тъй като е много лесно да Ви заблудят със снимки и информация на други кучета (намерени в интернет).
  • За  БОРСИТЕ  и  ЗООМАГАЗИНИТЕ – не се подлъгвайте! Напоследък често попадам на обяви от борси за внос на доберманчета от Чехия или друга по-близка държава. Първо – проучете от кои развъдник в дадената държава се внасят кученцата, разберете повече за него от Интернет или от някой, добре запознат с породата (най-добре е да се обърнете за съвет към Български Републикански Доберман Клуб, където могат да Ви дадат достоверна информация). Ако не откриете нищо за този развъдник, най-вероятно изобщо не съществува такъв и Вашето куче ще бъде без родословие, въпреки написаното в обявата.

Интересувайте се от цените на доберманчетата в държавата, откъдето ще внесат (или вече са внесли)  предлаганото Ви кученце – ако цената му е по-ниска от тази на продаваните там, бъдете сигурни, че не сте „уцелили Бинго“, а че Ви лъжат (от борсата са платили за самото кученце, за транспорт до България,включили са в крайната цена и собствената печалба…) .

Поискайте да видите родословието на малкото още преди да сте го купили, за да не се окаже след 4-5 месеца чакане, че всъщност родословието няма да пристигне.
Факт е, че много голям процент от родословията, давани от зоомагазини, борси и прекупвачи, са фалшиви и при покупка на куче не от легитимен развъдник/развъдчик, трябва да сте много внимателни и скептично настроени. Най-добрият вариант е да поискате копие от родословието и да го дадете за проверка в БРФК, откъдето ще пуснат документа до федерацията на съответната държава и не след дълго ще получите отговор истински ли е той или не. Факт е също, че повечето зоомагазини, борси и т.н. , които продават кученца с истинско родословие, не ги продават с експортно такова. Примерно, купувате си куче с украинско родословие, то е истинско, но Ви предстои няколко месечна одисея за издаването на експортно.

В България родословието се издава най-рано на 49-дневна възраст. Ако кученцето, което купувате от развъдника/развъдчика, е на по-малка възраст (което е малко вероятно) или още не му е готов документът, обърнете се към клуба, за да потвърдят оттам, че кучилото е наред и ще има легитимни документи.
Чисто и просто начините да Ви „изработят“ са прекалено много, но нали това е работата на търговците – да продават (в случая препродават)  стоката си.

Наистина е много тъжно да гледаме кучетата по витрините, но след като няма действащ закон за забрана за внасяне и безразборно развъждане на кучета С ЦЕЛ ТЪРГОВИЯ (от нелицензирани развъдници,с регистрационен номер от Международната Федерация по Кинология или от членове на съответния клуб) – това ще е положението. Ако спасите едно, веднага на негово място ще сложат друго, него ще спаси друг човек и така… Те разчитат на това, печелят от Вашата човечност и за сметка на кученцата. Ако хората като вас се осъзнаят и просто престанат да поглеждат към страдащите в зоомагазините същества, те просто ще престанат да съществуват – всеки магазин и търговия с дадена стока просперира дотогава, докато има клиенти.

Не освобождавайте място на витрината – то веднага ще бъде попълнено с нова стока!

автор : dobermann_bg“

 

Източник: http://dobermann-bg.com/

Снимки: Интернет

Можете да отидете в края на страницата и да оставите отговор.

Остави коментар