Всичко за обезпаразитяването

dog-fleas

Въпреки големия избор на противопаразитни средства на пазара и неспирните опити да се отървем от нежеланите гости, се случва да открием полазил кърлеж или подскачаща бълха. Това е един от неприятните моменти, които вървят ръка за ръка заедно с топлото време. Много по-опасни могат да бъдат обаче вътрешните паразити.  Вече разгледахме някои случаи на ухапване от насекоми и външни паразити и как да се справим с тях, но сега нека отделим внимание и на пълното обезпаразитяване – вътрешно и външно.

 

Що е то паразит и има ли почва у нас?

 

paraziti

С външните паразити е достатъчно лесно – бълхите и кърлежите са видими с просто око. Ако в подкосъма на кучето има малки черни трошици – животното има бълхи. Удобен и лесен начин е да духнете в козината по врата и около ушите така, че да се види подкосъма до кожата и всичко, което задържа. Удобно място за проверка са и коремът и подмишниците, където козината е по-къса.

За вътрешните паразити (глисти и тении) най-добрият вариант е ползването на копро-проба. Не е скъпо, а е единственият сигурен начин да разберете дали животното ви е опаразитено. Може да се направи преди и след първоначално обезпаразитяване, което да се поддържа после до профилактика. Друг вариант е да се следят изпражненията на кучето след обезпаразитяването, но това не е особено сигурен метод.

Има още един вид – непознати за българските кучкари паразити – това са сърдечните паразити – дирофилария, които вече мигрираха и до нас и представляват огромен проблем. Техните ларви се пренасят с ухапвания на пили заразена кръв комари, развиват се в кръвта и се заселват в сърцето, причинявайки запушване с краен резултат – смърт. При паразитите в сърцето – дирофиларията, диагнозата се поставя след бърз тест и/или ехографско изследване за определяне на степента на заразяване. (Дирофилариозата има и по-рядка, кожна форма.)

 

dog-with-fleas

 

Колко често се обезпаразитява външно?

 

Що се отнася до препаратите за външно обезпаразитяване – следвайте инструкциите на препарата.

 • Повечето пипети трябва да се обновяват всеки месец, независимо от описаното в листовката им, тъй като силата им намалява с времето.
 • Пудрите и пръскалките като цяло имат мощен, но краткотраен ефект.
 • Някои качествени противопаразитни нашийници защитават кучетата от кърлежи и бълхи по половин година.

Имайте предвид, че колкото по-често се моки и къпе вашето куче – толкова по-кратък живот ще има външното му обезпаразитяващо средство.

 

Колко често се обезпаразитява вътрешно?

 

Принципно се смята, че веднъж изчистено напълно от вътрешни паразити – кучето може да бъде обезпаразитявано профилактично на всеки 3 месеца. Цикълът на съзряване на някои видове червеи обаче е по-кратък от този срок.

Вярно е, че препаратите не са твърде щадящи, много от тях метаболират в черния дроб. Въпреки това – ако пресметнете риска – сами ще видите, че е по-разумно да обезпаразитявате кучетата си вътрешно всеки месец. Средата около нас е толкова силно опаразитена, че рискът от зараза е постоянен.

Нещо повече, за да опазите своето куче от заразяване с дирофилария – третирането не бива да бъде по-рядко от 30-дни в топлите месеци.

 

С какво се обезпаразитяват външно кучетата?

 

dogs-fleas-vet-124495933

Пипети за външно обезпаразитяване има в изобилие – отзивите на хората са разнопосочни за всички препарати, най-популярни са:

 • Frontline  – препарат, който унищожава незабавно външните паразити, но няма репелентно действие (т.е. кърлежът трябва да се забие, за да умре). По отзиви на потребители – от изброените тук препарати се смята, че този е най-водоустойчив.
 • Stonghold –  комбиниран препарат, който действа и на някои от вътрешните паразити (глисти), ползва се също и за профилактика на дирофилария. Не пази от кърлежи.
 • Advocate – комбиниран противопаразитен препарат, който действа и на някои от вътрешните паразити, ползва се за профилактика на дирофилария, може да се ползва и като лечение при краста (крастата също е форма на кожно опаразитяване). Не пази от кърлежи.
 • Други популярни марки са: Duowin, ProMeris, Advantix и т.н.

Винаги четете внимателно инструкциите на спот-он препаратите, които ползвате, за да бъде защитата надеждна.

 

На пазара има огромно разнообразиe от противопаразитни нашийници. Повечето са с аромати или с бавно-освобождаваща се пудра. За да не стане беля – ползвайте нашийници от познатите марки, проверявайте срока на годност и не забравяйте, че те също трябва да се подновяват редовно.

 • Противопаразитни нашийници с добра репутация са например: Kiltix и Scalibor – за тях производителите дават 6 месеца ефективност.

Пудрите и спрейовете срещу външни паразити също са в изобилие. И тук – следвайте правилото на познатия производител, изпълнявайте стриктно инструкциите и повтаряйте колкото често е необходимо. Макар и да са много ефективни веднага след прилагането, пудрите и спрейовете нямат дълготраен ефект.

 • Добра репутация имат пръскалките на: Frontline, Bio-Kill.
 • От пудрите са по-популярни: Tapilan и Bolfo.

 

Кои са препаратите за вътрешно обезпаразитяване?

 

D5808ECF7449E1182197F62D16FFF9_h281_w562_m2_bblack_q99_p99_cfhZtqYAP

Най-често използваните хапчета за вътрешно обезпаразитяване на кучета (срещу глисти и тении) са: Cestal, Canidon, Biheldon, Prazymek, Drontal + и други.

Купувайте обезпаразитяващите си хапчета само от ветеринарни аптеки и клиники, за да сте спокойни, че са съхранявани правилно и в срок. Горещо ви препоръчваме да ги редувате. По-високата цена не е гаранция за по-високо качество.

Важно!
Кучетата от островните овчарски породи (коли, шелти, бобтейл) и техните кръстоски имат генетична мутация, която не позволява третирането им с Ivermectine и производните му! Препаратът може да бъде силно токсичен за някои представители на тези породи – приемът му може да доведе до интоксикация, шок и смърт.

550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-8

 

Как се дава вътрешно обезпаразитяващо на зряло куче?

 

550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-1550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-2 550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-3

Независимо, че новите поколения вътрешни обезпаразитяващи препарати нямат специално такова изискване – горещо ви препоръчваме да обезпаразитявате кучетата си винаги на гладно.

В случай, че не можете да дадете хапчето на кучето без храна, то нека тя да бъде възможно най-малката хапка. Не хранете животното минимум 2 часа след като сте го обезпаразитили вътрешно – така давате време на препарата да подейства.

Следете изпражненията на животното след като го обезпаразитите!
В случай, че се появят паразити, повторете процедурата след 14 дни. Лечението се повтаря, докато изчезнат напълно.

 

Как се обезпаразитяват вътрешно кутрета?

 

550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-4  550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-5550px-Get-Your-Dog-to-Swallow-a-Pill-Step-6

Добре е да се започне на 20 дни*. Добри препарати са Drontal puppy и Panacur**.

Второто обезпаразитяване следва да се направи след 14 дни. Ако изкара глисти втория път – лечението се повтаря, докато изчезнат напълно. След това се продължава веднъж месечно.

* – Не се успокоявайте за бебетата само защото майката е обезпаразитена и не изкарва червеи – цикълът на живот на глистите и тениите е такъв, че почти всички кучила се раждат вече опаразитени.

** – Нашият опит с препарата за котета и кутрета на Virbac – Vitaminthe (Витамент) не е добър.

 

Каква е профилактиката срещу дирофилариоза?

Heartworm life cycle

 

След като проведете необходимите тестове* и потвърдите, че кучето ви не е вече заразено с дирофилариоза, е необходимо да го третирате профилактично, за да го предпазите.

Препаратът трябва да съдържа Ivermectine, дозира се 6mg/kg. Необходимо е да се прилага от май до септември (включително)!

Може да бъде поставен подкожно (тогава има и известен репелентен ефект срещу външни паразити) или даван директно орално (тогава замества хапчетата за вътрешно обезпаразитяване).

 • Някои от противопаразитните пипетки като Stronghold и Advantix се дават от производителите като профилактични срещу дирофилариозата, защото имат репелентно действие срещу комари, но ви препоръчваме да се придържате към Ivermectine.

* – Диагнозата “дирофилариоза” се поставя след поредица от тестове и прегледи, т.к. нито един от тях не е 100% сигурен.

 

Как да се предпазим от всички “квартиранти”?

 

Комбинацията от обезпаразитяващи препарати зависи от вашите възможности, ветеринарния ви лекар, здравето и стила на живот на кучето ви. Преди да решите да давате препарати – говорете с ветеринаря, определете схема, запишете я, спазвайте я.

Информацията е широкодостъпна – осведомявайте се от достоверни източници. Не разчитайте на магазинерки и експерти от кучешката полянка – защитата на кучето ви и семейството ви от паразити е лично ваша отговорност и вие трябва да направите един наистина информиран избор.

Примерна комбинация за късокосместо куче би била например:

 • Външно: В периода април-октомври: Пипета за външни паразити (да включва защита от кърлежи) по избор.
 • Вътрешно: Целогодишно: обезпаразитяващи хапчета по избор (да се редуват). Допълнително в периода ноември-март: Профилактична доза Ivermectine орално.

или:

 • Външно: В периода октомври-април – противопаразитен нашийник Kiltix. В периода май-септември – пипета Frontline/ProMeris ежемесечно.
 • Вътрешно: Всеки месец. В периода октомври-април редуване на обезпаразитяващи хапчета. В периода май-септември – Ivermectine орално в подходящата доза. (Имайте предвид, че Ivermectine не е ефикасен срещу тении.)

Планирайте обезпаразитяването на кучето си предварително, заделете си средства за това, снабдявайте се своевременно, отбележете датите в календара си. Паразитите са истински опасни за кучето ви, за вас самите и за всички околни. Успех!

 

Цитиран източник: http://arsofia.com

Снимки: Интернет

Благодарности на момичетата от форума на бгмама, които споделиха с нас тази полезна информация!

Остави коментар