Великденските лакомства са токсични

easter-dog-300x200

И ето вече сме в навечерието на Великден и точно сега е момента да обърнем внимание на нещата, които могат да бъдат опасни за нашите любимци.

Трябва да внимавате както на лакомствата, които гостите биха пуснали под масата, така и на декорацията във вашия дом.  Тя може да се окаже изключително интересна за кучето или котето и във ваше отсъствие то да се възползва да си поиграе с нея.

Както варените яйца и шоколада, така и пластмасовите яйца и други великденски украси, могат да ви доведат неприятни изживявания по време на празниците. Нека видим кои са най-опасните от тях, за да се предпазим и  споделим моментите с любимеца в игри и забава.

 

Великденските яйца

Прекаляването с яйцата е опасно както за хората, така и за кучетата и котките. Те могат да предизвикат различни алергични реакции, стомашно неразположение и още куп проблеми.

Също така яйцата от недоказан източник могат да съдържат салмонела.

Ако спазвате традиции като криенето на яйца на различни места в дома, то непременно помнете с точност всяко яйце, което сте скрили. Вашият любимец може да открие и изяде някое забравено яйце  и да пострада сериозно!

Добре сварените и правилно съхранявани яйца не биха били отровни или вредни за кучето или котето – напротив! Но много важно е да се определи точно колко количество е разумно да се дава спрямо големината на животното и неговите хранителни навици. За да не прекалявате помнете, че колкото и да е голямо животното е най-добре да не превишавате дозата от едно яйце на ден и то при  условие, че друг път също е консумирало яйца и знаете как му се отразяват!

Ако се притеснявате дали може да давате яйца най-добре се консултирайте с вашият ветеринарен лекар.

 

Шоколад

Шоколадът е изключително токсичен за вашето куче! Бъдете изключително внимателни с всички шоколадови яйца, зайчета и други великденски изкушения, които попадат във вашия дом около празниците. Пакетчетата с шоколадови фигурки, които обикновено даваме на малките деца могат да бъдат изкушение и за вашето куче, ако то се натъкне на тях във ваше отсъствие.

Кофеинът и теоброминът  в шоколада стимулира нервната система. Ако вашето куче изяде прекалено много от него, то може да получи повръщане, диария, нарушен сърдечен ритъм, припадъци и дори смърт *

При съмнение за погълнат шоколад се обърнете незабавно към ветеринарен лекар!

 

Пластмасови и други декорации

Изкуствените треви, яйца и други великденски декорации могат да бъдат също толкова опасни. При поглъщане те биха могли да се оплетат или да доведат до перфорация на стомаха, червата и други сериозни проблеми. Признаци за проблем биха били загубата на апетит и повръщане.

Част от растенията, с които украсяваме дома си също могат да бъдат силно токсични за кучето и котето. Внимавайте с всяко стайно растение и букети с цветя, с които разкрасявате атмосферата в празничния ден.

 

Жилирани бонбони, опаковки и други лакомства

Популярните великденски кошнички, пълни с лакомства крият и други опасности, които могат сериозно да разстроят стомаха на кучето, ако ги изяде. Пазете кучето от всякакви бонбони, съдържащи изкуствен подсладител ксилитол – той е толкова отровен, че дори ако приеме малко количество до 30 минути кръвната му захар може да падне драстично,  ще започне повръщане и  може да има трудности при изправено положение или ходене. В най-лошите сценарии, ксилитолът може да доведе до припадъци, вътрешен кръвоизлив и чернодробна недостатъчност.

Хвърляйте алуминиевите и пластмасови опаковки от бонбони в кофата за боклук. Много домашни животни, особено кучета и котки са привлечени към текстурата, ярките цветове и  звучните опаковки на бонбоните и шоколадите и често неволно ги поглъщат, докато играят. Консумацията на тези продукти може да предизвика чревни смущения и дори чревна непроходимост в животното.

 

* При съмнения за проблем, предизвикан от някои от изброените неща, незабавно потърсете ветеринар! Не забравяйте да споменете пред него рисковите фактори, на които е било изложено животното в съответния период, за да може заедно да прецените какъв би бил проблема и да стигнете до навременното му решение.

Използван източник: http://www.ilovedogs.com

 

Желаем ви весели празници и щастливи кученца

Екипът на Happy Dog

Остави коментар